Barbamama Kinderopvang

Login

Voeding

Voor hun ontwikkeling hebben kinderen gezonde voeding nodig, dat betekent dat zij alle voedingsstoffen moeten binnen krijgen die het lichaam dagelijks nodig heeft. Als leidraad hanteren we het voedingsschema van het consultatiebureau en baseren we onze productkeuze voor voedingsstoffen op de richtlijnen van het Voedingscentrum in Den Haag.
Het op jonge leeftijd kennismaken met verschillende smaken stimuleert de smaakontwikkeling. Een goede smaakontwikkeling draagt bij aan een gezond eetpatroon in de toekomst. De kans op toekomstig overgewicht zal hierdoor afnemen. Daarom vindt Barbamama het belangrijk dat kinderen de gelegenheid krijgen om kennis te maken met allerlei smaken. Kinderen leren spelenderwijs wat gezond is en dat gezond eten heel lekker is. Bovendien: Zien eten doet eten. Kinderen eten in een groepje vaak beter dan thuis.

De voeding wordt gedurende de opvangdag door Barbamama aangeboden. Het aanbod wisselt dagelijks/wekelijks. Barbamama biedt gedurende de week gevarieerde voeding binnen een gevarieerd menu.
Uiteraard mogen een keer pannenkoeken of patatjes eten niet ontbreken en zullen we bij feestelijke gelegenheden de kinderen iets lekkers aanbieden zoals een chipje of een snoepje. Zodra ik merk dat u kind dorst heeft of uw kind aangeeft dorst te hebben, krijgt uw kind iets te drinken. Bij warm weer wordt gedurende de hele dag, extra vocht aangeboden, dit kan sap en water zijn, of een waterijsje.

Baby

Baby’s tot 1 jaar drinken fles of borstvoeding. Uiteraard wordt ook meegegeven borstvoeding gegeven. Zodra u het aangeeft krijgt uw kindje een zelfgemaakte verse fruit en/of groentehap en aangepaste broodmaaltijd. Ook zijn rijstwafels, broodkorstjes, soepstengels e.d. aanwezig om op te sabbelen. Uiteraard wordt u, indien gewenst, door Barbamama begeleidt in uw keuze het menu van uw baby uit te breiden. Stap voor stap voor het langzaam naar 3 maaltijden en 2 tussendoortjes toegewerkt.

Dreumes en peuter

Vanaf ca 1 jaar gaan de kinderen met de groep mee-eten. De kinderen zullen bij Barbamama in principe 4 eet en drinkmomenten gedurende de opvangdag hebben; ochtendtussendoortje, lunch, middagtussendoortje en een late middag versnapering.
Traktaties worden naar oordeel van Barbamama meegegeven of (deels) opgegeten en meegegeven.

Verzorgen

Het werken met kinderen brengt met zich mee dat een gedeelte van de dag wordt besteed aan de lichamelijke verzorging van elk kind; neuzen poetsen, wassen van handen na het toiletgebruik, wassen van handen en gezicht voor en na het eten, verschonen enz. Hoe ouder het kind wordt hoe zelfstandiger het hierin wordt.
Een goede lichamelijke verzorging vind ik erg belangrijk. Niet alleen vanuit hygiënisch oogpunt, maar ook als moment van individuele aandacht; even knuffelen, kietelen of er iets gezelligs van maken. Door de dag heen zijn er vaste momenten waarop elk kind verschoond wordt. Heeft een kind echter tussendoor in zijn luier of broek geplast of gepoept, dan wordt deze natuurlijk verschoond.

Slapen

De kinderen die het nodig hebben, slapen bij Barbamama 1 of meerdere keren per dag.
Voor de peuters begint dit dagelijks terugkerende ritueel met uitkleden. De kinderen worden gestimuleerd om zelf hun trui uit te trekken, een slof uit te doen, uiteraard naar gelang hun niveau. Het kind krijgt of pakt zijn speen en/of knuffel uit zijn mandje. Gedurende de slaaptijd houdt Barbamama regelmatig toezicht op de kinderen en wordt er gebruik gemaakt van een babyfoon. Naarmate het kind ouder wordt, wordt de slaaptijd korter. Omdat een dag bij Barbamama vermoeiender is dan een dag thuis, hebben ook de kortslapers of niet slapers een rustuurtje nodig. Deze bieden we de kinderen aan door een boekjes te lezen of lekker op de bank te zitten of liggen.
De kinderen hebben een gezamenlijke slaapkamer bij Barbamama met ruimte voor 6 slapers in de duobedjes. Uw kind krijgt een eigen bedje met eigen beddengoed. Voor onrustige slapers is een bedje op de ouderslaapkamer aanwezig, zodat uw kindje rustig kan slapen.
Bedjes staan op een veilige plek, zonder koordjes of ander gevaarlijk materiaal in de buurt. De bedjes zelf voldoen uiteraard aan alle eisen van Consument en Veiligheid. De slaapkamer wordt dagelijks meerdere malen gelucht. Beddengoed wordt wekelijks en indien nodig vaker gewisseld / gewassen


Barbamama werkt volgens de adviezen die de Stichting Consument en Veiligheid heeft opgesteld ter voorkoming van wiegendood;

  • Baby’s / jonge kinderen slapen in een slaapzakje zonder een deken
  • Alle kinderen onder één jaar worden in rugligging te slapen gelegd.
  • Als ouders aangeven dat zij willen dat hun kind op de buik of op de zij wordt gelegd of ingebakerd worden, moet dit schriftelijk vastgelegd worden, middels het formulier toestemming buikligging.
  • Peuters slapen met of zonder slaapzak, afhankelijk van wat gewend zijn.
  • Als kinderen zonder slaapzak slapen, liggen ze onder een wollen dekentje dat in een dekbedhoesje zit.
  • Als kinderen met een slaapzak slapen, liggen ze onder een leeg dekbedhoesje of lakentje. Voor kinderen tot 1 jaar gebruik ik een aero sleep onderlaken en dekmatrasje

 

Zindelijkheidstraining

Kleine peuters worden groot! en daar hoort ook zindelijkheidstraining bij.
Barbamama start in overleg en samenspraak met de ouders met de zindelijkheidstraining. Op deze manier stimuleren we de zindelijkheid van twee kanten, thuis en bij Barbamama.
In overleg en zodra kinderen interesse tonen gaan de kinderen mee op het potje of de wc.
Doordat kinderen op vaste tijdstippen op het potje/wc gaan en er spelenderwijs een activiteit van wordt gemaakt, wordt het voor kinderen meer een gezellige en sociale bedoeling. Vaak zie je hierdoor dat heel jonge kinderen (met de leeftijd van een jaar) al mee gaan doen met de oudere kindjes.
Buiten 2 normale wc`s, heb ik ook een speciaal peutertoilet laten plaatsen, aangrenzend aan de speelruimte, ook zijn er plaspotjes en brilverkleiners aanwezig.

Kinderopvang.barbamama.net | webshop.barbamama.net | coaching.barbamama.net

  © 2013 Barbamama